Вести

ГОРАН ВЕСИЋ И МАРКО ПАНТЕЛИЋ У ЧАСТ ФУДБАЛА | ОТКРИВЕН СПОМЕНИК ЧОВЕКУ КОЈИ ЈЕ ДОНЕО ПРВУ ФУДБАЛСКУ ЛОПТУ У БЕОГРАД

22.05.2021.

У част фудбала, у времену када град Београд брзином којом се гради и развија, доживљава својеврсну ренесансу, на Ади Циганлији је откривен споменик Хугу Булију, човеку који је далеке 1896. године, донео прву фудбалску лопту у нашу престоницу. Догађај коме су својим учешћем значај дали представници Града, заменик градоначелника Горан Весић, односно први човек српског фудбала, в.д. председника ФСС Марко Пантелић и други високи функционери Града и Фудбалског савеза Србије и Београда.

-Ове године славимо 125 година фудбала у Београду. Дванаестог маја 1896. године основана је прва лоптачка секција при друштву „Соко“ и то је био први фудбалски клуб у Београду. Седам дана касније одиграна је прва фудбалска утакмица у нашем граду и обележавамо тачно 125 година како је фудбал присутан у нашем друштву. У међувремену је фудбал постао више од спорта, фудбал је не само најпопуларнији спорт, него постао је друштвени феномен. Ако бисмо само видели колико фудбалера извозимо у свет, фудбал би онда био једна од најуспешнијих привредних грана. Нисмо се много тиме бавили, али увек говоримо о томе колико се улаже у фудбал, а мало говоримо колико фудбал доноси нашој земљи. Оно што генерално доноси највише, јесте да се млади баве спортом, а друго то је радост коју доноси свима нама. Хуго, један јеврејски дечак из Немачке, донео је прву лопту у нашу престоницу, лопту која до тада није постојала у Београду. Био је тренер, био је успешан, створио је многе клубове и најзаслужнији је што данас обележавамо овај дан. Хуго је страдао 1941. у логору Старо сајмиште, убијен је од нациста као и многи други наши суграђани Јевреји. Данас се сећамо Хуга Булија не само због тога шта је учинио за наш фудбал,  јер он је отац нашег фудбала, већ и свега што нам је фудбал дао. Зато када славимо фудбал, не славимо само спортски већ славимо један друштвени феномен који је толико присутан у свету да ће остати такав вековима као најважнија забава човечанства – рекао је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.

Први човек српског фудбала, .в.д. председника Марко Пантелић говорио је такође о значају овог дана и откривања споменика човеку који је донео прву фудбалску лопту у нашу престоницу…

-Светски препознатљиви симболи чине наш град. У том смислу веома значајна асоцијација српске престонице је и спорт где фудбал има водећу улогу. Успеси највећих београдских клубова кроз досадашњу историју оставили су дубоке трагове на мапи најпопуларнијег светског спорта, , а београдски фудбал је озбиљан гигант који се поштује. Несуњиво да заслуге за то има и човек коме данас откривамо споменик и то баш овде на једном од извора будућих асова. Хуго Були је из Берлина где је студирао, донео у Београд прву фудбалску лопту која се завртела по тадашњим ливадама нашег града, ширећи своју магичну моћ. Временом стварали су се играчи, тимови, судије, тренери, градила игралишта…Пролазиле су године, а уз низ успешних резултата, наш град данас има једног клупског европског и светског првака,  једног финалисту Купа шампиона, два велика стадиона позната свуда у свету, армију фудбалера, тренера, судија, спортских радника и оних који са нескривеном страшћу воле да гледају све оно што се у фудбалу дешава. Ускоро, Београд и Србија ће се поности новим, модерним Националним стадионом који ће отворити ново поглавље у развоју нашег фудбала. Будуће генерације писаће нове странице нашег фудбала и историје која је почела оног дана када је Хуго Були донео прву фудбалску лопту у Београд. Зато му данас откривамо споменик, јер његов чим је имао пресудан утицај на све оно што се касније дешавало. Ово спомен обележје којим обогаћујемо српску и београдску историју, оставља нам и обавезу да с поносом чувамо успомену на Хуга Булија.- – рекао је Марко Пантелић, в.д. председника ФСС.

По завршетку свечаности, званично је отворен традиционални турнир Трофеј Београда, а учеснике (Београд, Скопље, Софија, Сарајево, Војводина, Западни регион) је поздравио в.д. председника ФСС Марко Пантелић.