Вести

ФУТСАЛ СПЕКТАКЛ | БОЈАН ПАВИЋЕВИЋ: ОВА СРБИЈА СЕ НИКОГ НЕ ПЛАШИ

29.01.2020.

Најбоља футсал репрезентација Србије навикла је нацију на успех и велике радости на највећим такмичењима а наредних дана (01 – 05.02.) у Нишу наше „мајсторе на петопарцу“ очекују нови испити и веома тешки мечеви на путу до Првенства света које се ове године одржава у Литванији. После успеха и освојеног првог места на првом квалификационом турниру у Паризу, у елит рунди квалификација ривали су нам Украјина (01.02 – 16,30), Француска (02.02 – 16,30) и Шпанија (04.02 – 20,30). Довољно разлога за разговор са Бојаном Павићевићем, некад истакнутим репрезентативцем и великим асом футсала, данас главном и одговорном особом за футсал под капом Фудбалског савеза Србије…

– Све наше планове и амбиције подредили смо пласману на Првенство света, свесни да је мисија веома захтевна и тешка. Ко познаје услове у футсалу, али и другим дворанским спортовима, мислим да је најтеже остварити пласман на Првенство света у футсалу, јер од од 50 европских земаља колико их учествује у завршници планетарног такмичења, само шест селекција долази са нашег континента. Литванија је као домаћин узела то једно место коме су се многи надали кроз квалификације – каже Бојан Павићевић.

Није тајна, сви су сагласни да је наша група најтежа у елит рунди кавлификација…

-Из сваког шешира добили смо најачег ривала, али гледамо себе и не желимо ништа да препустимо случају. Другим речима, мислим да смо толико тога доброг урадили како би спремно дочекали ове мечеве. Током припрема играли смо са пет од шест најјачих селекција на свету, против Португала, Русије, Бразила, Шпаније и Ирана. Једино нисмо играли са Аргентином. Поставили смо себи неки стандард, желимо да се меримо са најбољима.

Футсал је својеврстан спектакл, игра која еволуира, физички на далеко већем нивоу у односу на неке почетке…

-И то је сегмент коме смо посветили огромну пажњу током припрема, јер смо видели да нам екима пада у последњих десетак минута утакмице. То нам је стварало велике проблеме. Због тога смо радили бројна тестирања, играчи су имали разне анализе. Тврдим да никада овако студиозно нисмо решавали ова стручна питања везана за физичку,а тиме и психолошку припрему играча. Дешавало нам се да поједини играчи који су имали проблема са спремом, после свих „терапија“, апарат буквално „угасе“. Водило се рачуна о најситним детаљима, исхрани, опоравку, тренингу…И уверен сам да смо сада на нивоу најјачих селекција када се ради о физичкој спреми. Захвалност, велику, дугујемо и кондиционом тренеру Александру Петровићу, човеку који је са одвојкашима узео светско злато.

Првог дана турнира у Нишу ривал нам је Украјина, следе Француска и Шпанија…

-Првак иде директно, а другопласирана селекција у бараж. А укрштамо се поново са веома јаком групом где су Португал и Италија. Идемо ипак редом… Ова Србија се никога не плаши. И знам да нам се нико не радује. Имају респект према нама. Нико не може лако да нас победи, неће то моћи ни Шпанија која је освојила све што се могло освојити. У целој причи треба имати и мало среће, мислим да ћемо је заслужити на терену.

Хала „Чаир“ ће бити пуна…

-Имаћемо подршку, Нишлије воле футсал и репрезентацију. Овде смо славили против Чешке у баражу за Првенство Европе, славили против Бразила…Учинићемо све да се заједно радујемо – закључио је Бојан Павићевић, директор футсал и свих женских селекција ФСС.

ПОГЛЕД У НЕМАЊУ МОМЧИЛОВИЋА

Голман у футсалу може бити „пола тима“, а Немања Момчиловић је показао да Србија не би смела да брине…

-О каквом момку се ради говори и чињеница да је у децембру оперисао менискус и све је урадио да буде уз тим. Само да буде здрав, јер његови квалитети нису спорни – не оставља дилему Бојан Павићевић.

САДА ИМАМО СИСТЕМ

Бојан Павићевић не крије да су многе ствари постављене на своје место када се ради о футсалу у Србији, а опет да има простора за напредак…

-За разлику од неког раније периода, сада имамо систем. Наша најбоља лига је међу пет у Европи, имамо близу 100 клубова, младе, талентоване играче. И разлога за оптимизам – истиче Павићевић.