Вести

FIFA.COM | МИЛИЦА МИЈАТОВИЋ СИЈА МЕЂУ ДИЈАМАНТИМА, СРБИЈА ИМА СИРОВ МАТЕРИЈАЛ ДА БУДЕ СИЛА У ЖЕНСКОМ ФУДБАЛУ

03.04.2020.

Званични сајт Светске фудбалске федерације (FIFA.com) посветио је данас завидан простор Милици Мијатовић (са радним насловом „Мијатовићева као извидница, док Србија јури кључни успех“), нашој сјајној репрезентативки која наступа за Мелбурн Сити. Уз похвале на рачун њеног огромног талента, FIFA.com истиче и велики потенцијал српске репрезентације која поседује „сиров материјал да буде сила у женском фудбалу“. Преносимо у целости текст са сајта FIFA.com

• Милица Мијатовић сија међу дијамантима Мелбурн Ситија, члана Женске лиге
• Мијатовићева се нада да ће помоћи Србији у квалификацијама за ЕУРО
• “Србија је одувек имала квалитетне играчице”

 

https://www.instagram.com/p/B-m9DSxjB2L/?igshid=6uv44uxpwz3m

Када је Мелбурн Сити, ол-стар клуб Женске лиге открио свој тим за последњу сезону, на списку се појавило и једно необично име. Рекордер са четири освојена шампионата обично наведе имена великих звезда на листи својих међународних регрута, као што су Јукари Кинга, која је освојила СП ФИФА за жене, светски позната Ким Литл из Шкотске или стални капитен велшке репрезентације, Џес Фишлок.
Име Милице Мијатовић, последњег појачања из норвешког клуба Арна-Бјорнар, на том списку је изгледало као одступање од правила. Али, српска офанзивна играчица је скоро одмах доказала свој квалитет код амбициозних Аустралијанаца.
Мелбурн Сити је кроз циклус прошао непоражен захваљујући целом списку циљева које су зацртали. И приметно је да Мијатовићева, одрасла у Београду, није искакала међу многим искусним интернационалцима за које је техника од клучне важности, укључујући и Кингу, и звезде Аустралије као што су Емили ван Егмонд и Стеф Кетли.
И заиста, техника и фудбалски интелект Мијатовићеве су засијали пуним сјајем. Можда то и не би требало да изненађује, с обзиром да долази из дела света где је квалитет игре са лоптом потпуно природан. Њен успех, поред изузетно квалитетних саиграчица, показује да Србија има сиров материјал да буде сила у женском фудбалу.

Изгледа да се и Мили, како је сви знају, у потпуности слаже са овим ставом. “Недостајали су нам форма и такмичења (када сам се прикључила репрезентацији), али сада све то имамо због играчица које наступају у иностранству, и то прави велику разлику”, рекла је Мијатовићева за FIFA.com. “Одувек смо имали квалитетне играчице.”
Техничка способност Мијатовићеве је такође приметна у њеној невероватној свестраности. Као једна од фронталне тројке Мелбурн Ситија, Мијатовићева је првобитно наступала за Србију на њој преферираној позицији офанзивног везног, али однедавно игра као дефанзивни везни или нападач.


Мијатовићева се сада нада да тај оптимизам може да преточи у кључни успех на међународном нивоу. Србија и даље има шансе да се квалификује на свој први велики међународни турнир. Победа у гостима над Аустријом у групи Г је тешка, али не и непремостива препрека која се мора прескочити, ако “Орлови” желе да остану у трци за пласман на УЕФА ЕУРО за жене.
“Мислим да смо на добром путу у односу на претходне године, када је у питању репрезентација”, каже Мијатовићева. “Тренутно нам је екипа релативно млада, али добра. Скоро 80 процената играчица из наше репрезентације игра у добрим клубовима, или у добрим лигама. Женски фудбал у Србији се дефинитивно развија, иако смо и даље далеко у односу на друге велике нације. Добијамо више подршке од нашег националног савеза, али сматрам да је потребно још тога урадити по питању изградње. Ствари су, ипак, много другачије, прво уз подршку коју имамо, а онда и по питању нашег такмичења и квалитета, који су сада много, много бољи.”
Одлазак у земљу кенгура је последња станица Милице Мијатовић у разноврсној каријери која броји и наступе у Француској, Шведској, Норвешкој и, врло необично, у Казахстану. Вратила се после утакмице квалификација за ЕУРО одигране средином марта – јака победа од 8-1 против Северне Македоније – баш на време да помогне Ситију да победи у одлучујућој утакмици у шампионату.
Али та посвећеност има цену. Истог викенда када је Сити подигао трофеј Женске лиге, затвориле су се границе и то је значи да је од тада Мијатовићева “заробљена” у Мелбурну.
Међутим, она и даље тренира, у измењеним условима, у клубу који је у међувремену заволела. Упркос чињеници да је у деценијској историји у Женској лиги до сада продефиловало неких 30-так различитих нација, Мијатовићева је прва која долази из источног дела Европе.
“Професионализам у клубу је на највишем нивоу, уз заиста јако добру културу екипе и клуба”, каже ова 28-годишња девојка. “Ово је за мене била заиста добра прилика да свима покажем какве су ми амбиције. Веома сам напредовала у давању голова и завршницама, као и у офанзивној игри. Желим да играм у некој од врхунских лига у Европи или САД, и мислим да сам способна за тако нешто.” рекла је Милица Мијатовић за FIFA.com.