Вести

ДРАГАН ЏАЈИЋ, ПРЕДСЕДНИК ФС СРБИЈЕ | ПОНОСАН САМ И ПОЧАСТВОВАН, ЗНАЊЕМ И ИСКУСТВОМ СТЕЧЕНИМ У ОСВАЈАЊУ 36 КЛУПСКИХ ТРОФЕЈА, СВЕТСКЕ И ЕВРОПСКЕ ТИТУЛЕ, МОГУ ДА ПОМОГНЕМ СРПСКОМ ФУДБАЛУ

14.03.2023.


Нови председник Фудбалског савеза Србије, Драган Џајић, захвалио се фудбалској Србији на поверењу…

-Поштовани чланови Скупштине, драги пријатељи. Хвала вам на поверењу које сте ми указали избором за председника Фудбалског савеза Србије – рекао је Драган Џајић и наставио.- Поносан сам и почаствован чињеницом да сам добио прилику да водим српски фудбал. Прихватио сам овај изазов јер осећам да знањем и искуством стеченим у освајању 36 клупских трофеја, светске и европске титуле, могу да помогнем.

Мислим да заједно можемо успешно да руководимо српским фудбалом и подигнемо га на још виши ниво. Када сам био кандидат рекао сам да себе сматрам одговорим човеком и да ће, пре свега, одговорност и озбиљан приступ свим обавезама које ме очекују у наредне четири године, бити одлика мог али и рада целокупног Савеза. Сада намеравам то и да испуним.

Мислим да у Фудбалском савезу Србије има доста ствари које добро функционишу, али такође верујем да има и доста оних које можемо да унапредимо. Наравно, мерило рада савеза у очима јавности је фудбалска репрезентација. Даћемо све од себе да она постане редован учесник највећих такмичења, односно европских и светских првенстава, а потом да и на тим такмичењима направи искорак и после дуго времена заиста заблиста. У овом тренутку приоритет је да се квалификујемо на Европско првенство и тамо остваримо успех.

Искуством које сам стекао као репрезентативац, а играо сам финала највећих такмичења са државним тимом, надам се да ћу моћи да допринесем да тако  и буде. Међутим, репрезентација није једина обавеза Фудбалског савеза и зато желим да и другим сегментима будемо успешни. Перманентна борба за регуларност такмичења је основни предуслов за напредак фудбала.

Због тога сам формирао тим који вам је познат и пред којим ће бити задатак, да српски фудбал у целини направи искорак. Добро је за спорт сваке државе да људи из политике, са највиших нивоа, воде рачуна о томе и помажу. Не говорим само о фудбалском спорту.

Награђују се добри резултати у свим спортовима. Држава са изградњом инфраструктуре помаже максимално онолико колико може. Развој треба ширити и на друге средине ван Београда. Граде се нови стадиоиони као на пример у Лозници, Зајечару, Лесковцу. Сви са нестрпљењем очекујемо изградњу националног стадиона. Услови за такмичење, од најмлађих селекција па до елитног ранга такмичења треба да буду бољи и ми ћемо радити на томе. Желимо квалитетније стадионе и терене који би омогућили бољи и модернији фудбал. Тражићемо начине да помогнемо директно клубовима да стекну нове, боље терене и да им омогућимо да их одржавају и сачувају. Тај напредак ће лако бити уочљив, због боље игре коју ће они  омогућити, а самим тим и већим бројем публике који ће присуствовати утакмицама. Када сам био играч, а и сада као навијач, волео сам  и желео увек пуне трибине. Навијаче на стадионе може да доведе само резултат, ја то најбоље знам. Један од таквих примера је када смо недавно отишли на Мундијал.

Успех на терену подиже интересовање навијача и враћа углед репрезентацији у друштву. Најодговорни за то су стручни штаб и играчи, људи који се директно баве тим питањем. Ми смо ту да им обезбедимо све услове и ја сам сигуран да ће тако и бити. Истовремено желимо да радимо на развоју свих региона, јер врло добро знам колико талентоване, квалитетне деце имамо и не смемо дозволити да они пропадну. Наш фудбал је познат по великом броју талентованих фудбалера, а мислим да он није искоришћен у правој мери.

Верујем да ту можемо много да побољшамо ствари. Тиме ће и млађе репрезентативне селекције, које су заправо филтер за А тим, добити значајан ветар у леђа. Такође, трудићемо се да ојачамо све структуре савеза, да такмичење Суперлиге учинимо атрактивнијим и наравно профитабилнијим за све клубове. Желим да свакој организацији у оквиру савеза дам пуну аутономију али то ће значити и велику одговорност за њих. Почев од мојих првих сарадника, потпредседника и чланова Извршног одбора, који ће преузети задужења и одговорност. Исто је и са регионима. Челници региона ће имати моје поверење, да у складу са заједничким планом доносе одлуке у подсавезима и прате њихову реализацију.

Притом, посебно истичем, судијска организација че деловати самостално. То потенцирам јер знам да је то увек тема. Међутим, верујем људима из судијске организације да то могу, а Савез ће практично бити брана разним ударима на њих. Они морају бити максимално професионални. Слично је и када је тренерска организација у питању, за коју мислим да ради добро и да има  перспективу да помогне  развоју нашег фудбала. Оно што желим је да укинемо је клубаштво, односно ситне, дневне, личне интересе који доводе до подела и деструкције.

Поносан сам на пријатељства и контакте које сам деценијама стварао у Европи и свету, као на пример са председником УЕФА господином Александром Чеферином или директором националних асоцијација Зораном Лаковићем.

Трудићемо се да будемо важан део УЕФА и поуздан партнер у свим будућим пројектима. Створићемо тимове људи који ће се тиме бавити. Стручњаке из свих области. Пратићемо модернизацију фудбала која се дешава и без које нам нема напретка. Свака сарадња са УЕФА и ФИФА биће на обострану корист.

Немам чаробни штапић и никада нисам обећавао “куле и градове”. Нисам човек који ће да дође на функцију и да каже све ћу вам ја решити. То ми не пада на памет, нити било коме обећавам, нити сам обећао. Могу да радим онако како то најбоље знам, да дам сво своје знање, искуство и умеће, а време ће показати како ће то бити и изгледати.

Увек сам себе сматрао одговорним човеком и зато ћу настојати да мој допринос буде максималан могући. Ово је оквирни план који ћемо заједничким  снагама, кроз рад у периоду пред нама, разрађивати и ширити у бројне сегменте који чине Фудбалски савез Србије. Рекао сам већ да не мислим да је потребна седа глава, мислим да свако ко разуме фудбал може да обавља улогу председника ФСС. Искуство има предност, зависи шта је ко радио. Не завршава се све на томе ко ће да победи, већ се ради и о некој перспективи за будућност. Искрено то мислим.

Само вас молим  да на почетку имамо стрпљења, да сагледамо све из најбољих углова, сваки појединачни проблем и онда нађемо најбоље могуће решење. Не планирам да правим никакве радикалне заокрете. Они ће долазити са временом и у сарадњи свих нас, као и  у заједничком договору са јасно постављеним циљевима.

На крају, желим да се захвалим још једном свима вама на подршци, својој породици која ми је велики ослонац, својим сарадницима у које имам пуно поверења. Још једном хвала на свему и срећно – рекао је Драган Џајић, нови председник Фудбалског савеза Србије.