Вести

ДИРЕКТОР МЛАЂИХ СЕЛЕКЦИЈА ФС СРБИЈЕ НИКОЛА ЛАЗЕТИЋ ЗА ТВ АРЕНА СПОРТ | ИМАМО ИДЕЈУ И ВИЗИЈУ, ВЕРУЈЕМ У СЕБЕ И СВОЈЕ САРАДНИКЕ

25.02.2021.

Директор млађих селекција ФС Србије Никола Лазетић уочи друге пријатељске утакмице селекција до 19 година Србије и БиХ гостовао је на телевизији Арена спорт и том приликом говорио о тренутном професионалном ангажману и будућим активностима.

“Свестан сам да је ово велики изазов. Али сам исто тако свестан и да могу много да помогнем млађим генерацијама у свему што их очекује у каријери. Организационо добро функционишемо. Неке ствари смо променили, неке ћемо променити и то све са циљем да подигнемо ниво квалитета за степеник више и да се што боље припремио за предстојеће такмичарске изазове”, истакао је Лазетић на почетку разговора.

Конкретније је говорио о променама…

“Желео сам прво да сарадницима у спортском сектору и руководству ФСС приближим шта је то што бих желео да урадимо и каква је моја визија. Активација онлине платформе је била једна од главних циљева на старту како бисмо омогућили скаутима из Србије, али из иностранства да на што ефикаснији начин пошаљу извештаје о младим талентима и потенцијалиним репрезентативцима из целог света. И то је једна озбиљна и обимна архива коју ће моћи да користе сви у Савезу не само данас него и у будућим временима. Постојаће комплетни и детаљни извештаји о свему што је важно за играча и за његов развој. То је био први и основни корак”.

Онда је ту и организација и систем рада свих млађих селекција….

“Важно је и да селекције, као што су оне до 16, 18 или до 20 година које немају свој такмичарски смисао кад причамо о УЕФА турнирима и квалификацијама, буду што активније. Ако анализирамо на пример селекцију до 20 година, ту су играчи са потенцијалом да буду једног дана млади и А репрезентативци. То је рецимо ова генерација коју смо гледали у утакмицама против Босне и Херцеговине. Пре неколико дана УЕФА је отказала квалификациони турнир за играче до 19 година на којем су требали да играју ови момци и да се боре за пласман на Европско превенство. Одлучили смо тако да их од јуна практично водимо као генерацију до 20 година. Без обзира на то што нема тог турнира морамо да имамо за њих одговарајући план и програм рада и развоја. У супротном они годину и по дана не би имали малтене никакву репрезентативну активност. И то је оно што никако не смемо да дозволимо”.

Оно што Лазетић жели да постигне кроз рад са свим селекторима млађих категрија је препознатљивост у игри.
“Са селектором као што је Рогић и са још некима који ће доћи желимо да направимо да све селекције Србије играју на сличан начин. Да постоји одређен критеријум у приступу игри којих ће се сви придржавати. И да онда они, једног дана када дођу те квалификације, буду уиграни. Да су са селекторима радили на сличан начин и да немају проблем са уклапањем у оно што селектори очекују. Желимо да играмо фудбал на препознатљив начин, да се не прилагођавамо противницима или системима. Да будемо офанзивни, да акције почињу од голмана, да гледамо да кроз игру дођемо до противничког гола. Да ту буде смисла. Није лако, али имамо мотив, жељу и идеју да направимо нешто позитивно што ће бити од користи за српски фудбал”.

Лазетић је нешто конкретније причао и о турниру у Холандији на којем је репрезентација до 19 година требало да игра у марту против домаћина, Сан Марина и Јерменије.

“Када је Александар Рогић стигао пре два месеца био је промовисан као селектор репрезентације до 19 година, али смо већ тада могли да наслутимо да од турнира у Холандији због ситуације са Covidom-19 неће бити ништа и почели смо да правимо план како ће изгледати његов рад са селекцијом до 20 година. Рогић ће са њима бити још годину ипо дана и припремати их за потенцијалне позиве у млади или А тим. Трудићемо се да сваки слободан термин искористимо за одигравање пријатељских мечева како би се ови момци што боље упознали на терену и ван њега. На крају бих захвалио и клубовима. Иако није био УЕФА термин, сви су нам изашли у сусрет, пустили су играче и стварно нисмо имали никакав проблем. Надам се да ће тако бити и убудуће”, закључио је Никола Лазетић.