Вести

ДАН ФУДБАЛА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ | СЕЛЕКТОРУ СРБИЈЕ ДРАГАНУ СТОЈКОВИЋУ ЗЛАТНА ПОВЕЉА "МИЉАН МИЉАНИЋ" (ВИДЕО)

17.03.2022.

Многим познатим именима српског и југословенског фудбала уручивана је Златна повеља ’Миљан Миљанић’, али никада нико није добио такав аплауз Бањалучана као Драган Стојковић Пикси.

На великој свечаности поводом прославе 30 година Фудбалског савеза Републике Српске и у склопу традиционалне манифестације ’Дан фудбала’, селектору нашег тима указано је огромно поштовање јер је добио признање које носи име легендарног стручњака и фудбалског визионара Миљана Миљанића.
”Велико ми је задовољство што се налазим у овако лепом двору и у друштву пријатеља које нисам видео много година. То пријатељство је толико јако да не може никада да се заборави. Користим прилику да Фудбалском савезу Републике Српске честитам 30 година постојања и успешног рада. Сада знате како треба и у наредних 30 година ће вам бити још лакше. Ова награда коју сте ми доделили носи име човека који је мени изузетно драг. Миљана Чичу Миљанића сам одувек доживљавао као другог оца. Емоција коју данас осећам не може речима да се опише. Републици Српској и свим људима који воле фудбал, желим да се заhвалим на великој подршци коју смо сви у репрезентацији Србије осетили током квалификација за Светско првенство у Катару. Трудићемо се да вас тамо не разочарамо и да вас новим победама учинимо још поноснијим него што сте сада” – рекао је Стојковић и изазвао овације препуне свечане сале Банског двора у Бањалуци.
Награду стратегу Орлова уручио је српски члан Председништва Босне и Херцеговине, Милорад Додик. Традиционални, 11. по реду Дан фудбала, у организацији ФС Републике Српске и Спортског журнала, симболично је одржан у просторији где је пре тачно 30 година основан Фудбалски савез Републике Српске, а манифестацију је отворио председник ФС/НС Босне и Херцеговине Вицо Зељковић.
https://youtu.be/zbOPH_nY1ds
Међу лауреатима, нашао се и заменик председника ФСС, Ненад Бјековић, добитник награде ’Амбасадор фудбала’, која носи име по Михаилу Андрејевићу Андрејки, човеку који је задужио српски, југословенски и светски фудбал. У одсуству Ненада Бјековића, признање је примио генерални секретар нашег Савеза, Јован Шурбатовић.

Иначе, Златну повељу ’Миљан Миљанић’, пре Драгана Стојковића, добијали су Сафет Сушић, Милорад Мажић, омладинска репрезентација Србије која је на Новом Зеланду освојила титулу светског шампиона, Драган Џајић, Пеђа Мијатовић, Илија Петковић, Роберт Просинечки и идејни творац акције ’Дан фудбала Републике Српске’ и председник жирија Томо Марић.