А селекција

БУЊЕВЧЕВИЋ И МУСЛИН ПОСЛЕ УСПЕЛЕ АМЕРИЧКЕ ПРИЧЕ

01.02.2017.

Савез афирмише домаће играче и подиже ниво српског фудбала

После успеле америчке приче, доброг резултата и комплетно веома позитивног утиска са пута у САД, спортски директор ФСС Горан Буњевчевић и селектор Славољуб Муслин, говорили су за медије о значају оваквих мечева којима Савез посвећује велику пажњу.

-Бенефити су стварно велики са ове турнеје, заиста смо задовољни и надамо се да ће сличних мечева бити још у будућности – рекао је Горан Буњевчевић-
И селектор Славољуб Муслин види велику корист за српски фудбал од мечева као што је био овај у Сан Дијегу…
-Утакмицом против САД наставили смо да подижемо ниво домаћег фудбала и момака који наступају у нашем шампионату. Играчи су се показали добро, не само због резултата, који је могао да буде и другачији, него због понашања И комплетног утиска који су оставили на терену и ван њега. Момци су видели шта значи висок ниво и после свега ја имам само речи хвале за њих. Најважније је да су стекли искуство играња на интернационалном нивоу, што не могу играјући за наше клубове који брзо завршавају своје учешће у европским такмичењима – истакао је Славољуб Муслин.

Селектор не крије да у нашем шампионату има квалитета, али да он долази дефинитивно до изражаја по одласку играча у иностране клубове…

-Потребна су нам оваква окупљања, јер много значе за играче. Потенцијал постоји, само је питање када ће ови момци моћи да конкуришу за А тим. Знате како, играч може да напредује само добрим тренингом и квалитетним утакмицама које игра сваке недеље,а нажалост наша лига није јака и играчима је тешко да напредују, јер не играју квалитетне утакмице сваке недеље. То, наравно, није новост, а знамо добро да су сви садашњи А репрезентативци то постали тек по одласку у иностранство. Трудимо се, дакле, да од ових момака из наше лиге извучемо максимум и зато организујемо овакве турнеје и окупљања – јасан је селектор.

После Катара и САД, најављено је да би наредни ривал репрезентацији Србије коју чине играчи из домаће лиге, могла да буде Чешка или поново Катар…

-Постоје понуде, разматрамо их, али свакако ћемо наставити са оваквим окупљањима. Није немогуће да се нека од тих утакмица игра у Србији, у Београду или неком другом граду, али постоје и финансијски детаљи на које ФСС мора да обраћа пажњу. Новац од ових утакмица иде клубовима, за опрему или улажемо у инфраструктуру – искрен је Буњевчевић.
Говорио је спортски директор и о сарадњи два савеза и додао да се са америчким колегама разговарало пре свега о едукацији и стварима везаним за струку, на чему ће се углавном и базирати даља сарадња два савеза.

ЈЕДАН ЧОВЕК НЕ БИРА СЕЛЕКТОРА
Фудбалски савез Србије ускоро треба да промовише неколико селектора млађих категорија, после одлазака Илије Столице у Вождовац и Ненада Лалатовића у Чукарички, односно споразумног раскида уговора Томислава Сивића који је отишао у Мађарску.

-Преговарамо са потенцијалним кандидатима и у наредна два дана саопштићемо њихова имена. Пре свега за млађи узраст, а ускоро ће бити и познато име стручњака који ће да предводи младу селекцију на Европском првенству у Пољској. Ради се о веома одговорном месту и функцији коју не бира и не поставља само један човек. Нама је важно је да селектор младе репрезентације буде у добрим односима са селектором А тима, као што је то био Томислав Сивић, јер знамо сви колико је Муслин имао разумевања за младу селекцију. И није лака одлука, тешко је одлучити, да ли да то буде искусан или млад стручњак. Будући селектор мора да ради у складу са визијом спортског сектора Савеза. А када су у питању кандидати, знате како је то у Србији, много је позива, сви имају своје кандидате – рекао је уз осмех Горан Буњевчевић.