Grassroots

Nedelja fudbala

Cilj ovog programa je da se tokom poslednje nedelje aprila i prve nedelje maja u okviru UEFA nedelje fudbala, koja se u pomenutom periodu obeležava širom evropskog kontinenta, nizom fudbalskih manifestacija pruži podrška osobama sa posebnim potrebama.

Fudbalski savez Srbije u saradnji sa Specijalnom olimpijadom Srbije organizuje Otvoreni fudbalski šampionat Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji u kojem nastupaju osobe sa posebnim potrebama, čime ovoj populaciji pruža podršku sa ciljem da se što lakše integriše u društvene tokove. Učesnisci otvorenog prvenstva su fudbalski klubovi, fudbalski savezi i fondacije koje pomažu ovoj populaciji, kao i bivši i sadašnji fudbaleri.

Fudbalski savez Srbije nedelju fudbala sprovodi u saradnji sa UEFA, Special Olimpics Europe i Specijalnom olimpijadom Srbije.

U okviru Nedelje fudbala najčešće se organizuju fudbalski turniri, a praksa je i da prvoligaški timovi prilikom izlaska na teren iznošenjem banera pošalju poruke javnosti o podršci osobama sa posebnim potrebama. Radi što boljeg upoznavanja sa celom akcijom bitna je podrška medija kako bi se javnost što bolje informisala o potrebama ove populacije.