Grassroots

Mini Maksi liga

Mini Maksi liga je osnovana 18.02.2001. godine u Beogradu i za veoma kratko vreme postala nacionalni fudbalski pokret za decu, fudbalski inkubator u kojem se legu „orlići“ za buduće uspehe srpskog fudbalskog sporta.

Pilot takmičenje pod nazivom Mini Maksi Liga (MML) otvoreno je 18.02.2001., a na svečanoj smotri svih učesnika čast da proglase ligu otvorenom pripala je tadašnjim čelnicima FSB-a Vladanu Lukiću i Mihajlu Jekniću.

Ideja za pokretanje MML potekla je od strane trenera i rukovodstava beogradskih klubova FK Rojal, FK Best klub i KMF Mondial.

Prva sezona Mini Maksi Lige okupila je 32 tima podeljena u dve konkurencije. U Maxi ligi nastupili su igrači 1990. godišta i mlađi, a u i Mini ligi nastupili su igrači 1992. godišta i mlađi. Sve utakmice su se odigrale u PSRC ‘Balašević’ u beogradskoj opštini Rakovica. Takmičenje je započelo 325 igrača, a završilo preko 500 registrovanih mališana.

Od 2001. do 2005. godine sva takmičenja su održavana u Beogradu, a u sezoni 2005-06 takmičenja su, po prvi put organizovana i van Beograda, kao pilot projekat, u Vojvodini (Novi Sad) i Regionu Zapadna Srbija (Šabac, Užice, Kraljevo,Čačak).

Danas se MML održava u 20 gradova Srbije, a učestvuje preko 600 timova podeljenih u pet konkurencija – Mikro, Mini, Midi, Maxi i Mega, što zajedno sa Zimskom ligom Srbije čini fudbalski pokret koji ukuplja preko 10.000 takmičara.

Inače, od svog osnivanja 2001. do 2007. godine celokupni budžet ostvarivan je isključivo od sponzora i donatora, dakle bez ikakve finansijske podrške fudbalskih i sportskih saveza i nadležnih državnih organa i institucija. Tako da su, praktično, sve naše aktivnosti direktno  zavisile od dobre volje sponzora, među kojima su najveći doprinos dale kompanije Knjaz Miloš, ITM, PEPSI, Koka Kola, Grand prom, Imlek, Diadora, Umbro, Delta sport, Delta Đenerali osiguranje, Mekdonalds, Tojota, Lasta i dr.

Mini Maksi liga Srbije je takmičenje festivalskog tipa, te je kao takvo utemeljeno na principima savremene naučno-sportske teorije i prakse. Ovo je važno iz razloga što je DFA korenitim promenama u pogledu osnovnih propozicija i pravila, Mini Maksi ligu Srbije u potpunosti relaksirala i zaista stvorila savremen dečji sportski program.

Primarni cilj ovog projekta je popularizacija fudbala i upoznavanje najmlađih sa osnovnim pojmovima sportskog takmičenja kroz pozitivna iskustva, sa željom da se trajno opredele za ovaj sport. Briga o najmlađima i njihova edukacija u sportu su istovremeno, i od prioritetnog značaja za njihov duhovni i telesni razvoj, kao i za usvajanje i negovanje plemenitih životnih vrednosti.

Takmičenje MMFL se  u ovoj, devetoj po redu sezoni 2009/10  održava istovremeno u dvadesetak gradova Srbije, Beograd, Novi Sad, Šabac, Užice, Kragujevac, Čačak, Kraljevo, Zrenjanin, Požarevac, Kruševac, Nova Pazova, Smederevo, Vranje, Niš, Pirot, Pančevo, Valjevo i Kosovska Mitrovica sa  preko 10.000 učesnika iz preko 600 timova.

Posebno treba naglasiti da se već treću godinu za redom, MMFL održava i u Kosovskoj Mitrovici, gde je u protekloj, drugoj sezoni učestvovalo 30 ekipa sa 450 igrača iz svih delova Kosova i Metohije. Pored klubova iz severnog Kosmeta, u takmičenju su učestvovale i ekipe iz enklava, ukupno osam timova, iz Lipljana (3), Babinog Mosta (2), Gračanice (2) i Prilužja  (1). Sve utakmice su odigrane u balon-hali FK „Trepča“ u Zvečanu.

Pored takmičenja u MMFL, DFA takođe, organizuje već sedam godina i međunarodne letnje kampove na Kopaoniku i Lepenskom viru. Od 2006. godine pokrenut je i Mini Maksi fudbalski kamp na Kosovu i Metohiji, a 2009. godine organizovan je četvrti po redu kamp, a učestvovalo je 200 polaznika iz svih delova Kosmeta.

Više informacija na www.decijifudbal.com