А селекција

ИДЕМО У НЕМАЧКУ | СРБИЈА ПОСЛЕ 24 ГОДИНЕ ИЗБОРИЛА ПЛАСМАН НА ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ!

19.11.2023.

Реми као победа, реми за велику радост! Србија је у Лесковцу играла са Бугарском – 2:2 (1:0). Довољно за оно што чекамо 24 године! Да, биће то дан који се памти, дан који Србија чека од 2006. године и дана осамостаљења, а државни тим од 2000. када смо последњи пут били, тада под именом Југославија, учесници Првенства Европе. Србија иде на ЕУРО у Немачку 2024! После више од две деценије једна генерација наших играча везала је два највећа такмичења, Светско првенство у Катару и Европско првенство у Немачкој! Честитке за играче, капитена Тадића и саиграче, честитка за селектора Драгана Стојковића и стручни штаб! Пре 24 године у Белгији и Холандији, Драган Стојковић је био капитен, данас је селектор тима који поново води на највећи самит европских селекција!

СТРЕЛЦИ: 1:0 Вељковић 16, 1:1 Русев 56, 1:2 Десподов 68, 2:2 Бабић 82. Стадион: „Дубочица“ у Лесковцу. Судија: Ерик Ламбертс (Белгија).

СРБИЈА: В. Милинковић – Савић, Миленковић, Вељковић, Бабић, Живковић (76. Радоњић), Лукић (76. Илић), Гудељ, Костић (85. Максимовић), Тадић, Ђуричић (62. Влаховић), Митровић (85. Младеновић). Селектор Драган Стојковић

БУГАРСКА: Наумов, Попов. Петков, Атанасов, Турисов, Крастев (77. Боруков), Краев (77. Чочев), Груев, Десподов (90. Ковачев), Минчев (46. Русев), Колев (77. И.Илиев). Селектор Илиан Илиев

Ушла је Србија добро у меч, веома агресивно, високо на половини ривала, све са жељом да брзо угрози гол Бугарске. Имали смо далеко већи посед, добар проток лопте, неколико добрих покушаја Костића, Митровића, Лукића, Гудеља, Живковића…Са таквим притиском и приступом очекивао се гол, а он је дошао у 16. минуту игре. Веома расположени капитен Тадић упутио је ударац из корнера, покушао је прво Гудељ главом, лопта се одбила од пречке, а у гужви се најбоље снашао Милош Вељковић и главом донео заслужену радост Орловима. Само неколико минута касније Митровић је имао добру прилику да дуплира вођство, уследио је трзај главом, у већини случајева ова лопта завршава у мрежи, али истакао се Наумов. И онда једина шанса за госте, мало неочекивана, јер Десподов је упутио ударац, лопта је мало закачила Живковића, добила необичну путању, погодила пречку, затим и стативу, а онда је опасност отклоњена. У 34. минуту имали смо нову прилику преко Живковића, неколико минута касније покушао је и Костић, али није било промене резултата.

Наставак меча донео је оно што нисмо желели, изједначујући гол Бугарске. После мале конфузије испред нашег гола, лопта је дошла до резервисте Русева који је погодио доњи десни угао гола Милинковић – Савића. Уследила је и прва измена, у игру је ушао Душан Влаховић, уместо Филипа Ђуричића. Знак за нову офанзиву, али играо се 68. минут када је уследила једна контра, Десподов је био најбжи и матирао Милинковић – Савића. Није прошло много времена, Влаховић је постигао гол, али поништен је због недозвољене позиције. Селектор Драган Стојковић послао је на терен нову свежу крв, Немања Радоњић и Иван Илић заменили су Андрију Живковића и Сашу Лукића. Хоћемо гол, хоћемо оно што су Орлови заслужили током ових квалификација. И радост је дошла, играо се 82. минут, капитен Тадић, а ко други, поново изводи корнер, сада је највиши у скоку Бабић и закуцао лопту иза леђа Наумова. Гол који води Србију на ЕУРО!