Subota, 05.01.2019

IN MEMORIAM: DRAGOSLAV ŠEKULARAC

Legendarni fudbaler i reprezentativac, druga Zvezdina zvezda i šezdesetih godina prošlog veka jedan od najboljih igrača planete, Dragoslav Šekularac, preminuo je u 82. godini.

Napustio nas je jedan od najboljih driblera u istoriji jugoslovenskog fudbala.Bio je standardni član fudbalske reprezentacije Jugoslavije, za koju je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova. Oni koji pamte, za mnoge, zlatne dane jugoslovenskog fudala, ističu da je malo je fudbalera koji su dostigli takvu slavu i popularnost među domaćim ljubiteljima fudbala, kao što je to ostvario Dragoslav Šekularac.

Dragoslav Šekularac je rođen u Štipu 1937. godine, ali se školovao u Beogradu, gde ga je Dimitrije Milojević, nekadašnji fudbaler BASK-a, trener i štamparski radnik Politike, primetio u dvorištu Druge muške gimnazije. Već sa 16 godina zabeležio je i prvi nastup u crveno-belom, a godinu dana kasnije i u reprezentativnom dresu.

Nenadmašni dribler ostavio je neizbrisiv trag u našem fudbalu, a mnogi koji pamte njegova dostignuća na terenu, smatraju ga za najvećeg igrača koji je ovaj prostor dao.Šarmer na terenu i van njega tokom igračke karijere, nikoga nije ostavljao ravnodušnim, navijače svog kluba, ali i protivničku publiku.Zbog takvog shvatanja fudbalske igre gledaoci širom bivše Jugoslavije hrlili  su na stadione da posmatraju virtuoza, koji je uvek umeo da zadovolji i najprobirljivije ukuse različite publike.

Vrhunac karijere imao je na Svetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine kada je zvanično bio jedan od najboljih igrača na svetu. Za klub iz Ljutice Bogdana je debitovao 6.marta 1955. i za 11 godina u klubu odigrao je 470 utakmica i postigao 119 golova. Sa Crvenom zvezdom je osvojio sedam šampionskih titula i pet nacionalnih Kupova. Posle odlaska iz Crvene zvezde igrao je za nemački Karlsrue, vratio se u zemlju i kratko nastupao za OFK Beograd. Put ga zatim vodi u Južnu Ameriku, najduže je igrao u Bogoti, a zatim u Kaliju.Igrao je i mali fudbal u Dalasu (SAD). Dragoslav Šekularac bio je trener Crvene zvezde u sezoni 1989/90.

Dragoslav Šekularac je bio učesnik dva Svetska prvenstva (1958. i 1962.),  dva puta je bio akter na Evropskom šampionatu (1960. i 1964.), a na Olimpijskim igrama u Melburnu 1956. godine osvojio je srebrnu medalju.