Ponedeljak, 26.03.2018

MLADEN KRSTAJIĆ PRED MEČ SA NIGERIJOM

Dušan Tadić i Dušan Basta o proverama pred majsko okupljanje i pripreme za SP u Rusiji

Najbolju reprezentaciju Srbije očekuje druga od dve provere pred majsko okupljanje za pripreme i nastup na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Posle meča u Torinu sa Marokom, Orlovi se u Londonu, u utorak 27.marta (21,00) sastaju sa još jednim učesnikom najvećeg planetarnog takmičenja, Nigerijom. Analiza prvog meča je urađena i fokus selektora Mladena Krstajića i igrača sada je na duelu koji se igra na stadionu Barneta.
-Sigurno da je prva utakmica arhivirana, ali nije zaboravljena. Uradili smo analizu, predočili smo igračima gde smo mogli i morali bolje, kao i one dobre stvari. Idemo dalje, spremamo se za Nigeriju, utakmicu koja je isto prijateljska, ali pod znacima navoda, jer kod nas mečevi sa prefiksom prijateljski ne postoje, uvek se mora igrati na rezultat bez obzira na okolnosti i ono što se traži u igri – ističe Mladen Krstajić.
Kvalitet Nigerije obećava još jednu dobru proveru?
-Nigerija je nedavno pobedila Poljsku u gostima, gol je postigla iz jedanaesterca, a radi se o čvrstoj ekipi koja ima veliki broj igrača koji nastupaju u evropskim klubovima.Očekujem dobru reakciju naših igrača i mislim da uz dobru koncentraciju i zahteve koje budu imali na samom terenu verujem da možemo da ostvarimo dobar rezultat.
Kadrovska situacija pred novi test, atmosfera?
-Ima igrača koji su imali punu minutažu u prethodnom meču, ali svi su spremni i orni za utakmicu sa Nigerijom. Dobra je atmosfera, dobro su odradili trening, tako da sam zadovoljan ambijentom i organizacijom kako na terenu, tako i van njega. Imamo atmosferu u reprezentaciji koju želimo, ono što smo očekivali i što je preduslov za dobar rad. Zbog svega navedenog očekujem dobru reakciju u meču sa Nigerijom, da ostvarimo dobar rezultat koji nije u prvom planu, ali opet ponavljam kod nas je najvažniji izgleda rezultat, sve ostalo je nebitno – rekao je selektor Srbije, Mladen Krstajić.

Dušan Tadić je spreman za novu proveru uz još jedan osvrt na meč sa Marokom...
-Rekao sam posle meča da imamo novi sistem, drugačije zahteve i da treba tome da se prilagođavamo a zbog toga i služe ovakve utakmice.Mislim da smo dovoljno intelegentni, upoznati smo sa onim što se traži od nas i siguran sam da ćemo se lako adaptirati na neke stvari. I Maroko i Nigerija nam služe da se uigramo za ono što najvažnije, a to su mečevi na Svetskom prvenstvu.
Nigerija je nedavno savladala Poljsku...
-I Maroko i Nigerija su dobre selekcije, ne bi bile na Svetskom prvenstvu da nisu to kvalitetom zaslužili. Nigerija ima dosta dobrih igrača, očekuje nas veoma teška utakmica, fizički jako zahtevna. Moramo, dakle, dobro da se pripremimo i sve da izgleda bolje nego protiv Maroka.

Nekoliko igrača Nigerija takođe nastupa u Premijer ligi...
-Imaju igrače u Lesteru, Čelsiju...fizički su dominantni, brzi, snažni i biće dobar protivnik.Na nama je da ostvarimo pozitivan rezultat.
I za kraj malo o Sautemptonu...
-Došao je novi trener Mark Hjuz, zategao je odmah stvari, pobedili smo u FA kupu i situacija je sada mnogo bolja. Istina, pola lige se bori za opstanak i mi se nalazimo u toj grupi, ali mislim da smo na dobrom putu da se vratimo tamo gde pripadamo a to podrazumeva naravno ostanak u Premijer ligi – rekao je Dušan Tadić.
Dušan Basta je bio starter u Torinu i ne krije da je srećan zbog povratka u najbolji nacionalni tim...
-Drago mi što sam ponovo tu za moju zemlju sa mojim drugarima, stvarno sam srećan. I odmah da kažem da je ambijent odličan, dobro se radi i dobra je atmosfera. Oseća se pozitivna energija pred Svetsko prvenstvo i svi su naravno srećni, jer nije mala stvar izboriti sam plasman na najveće svetsko takmičenje – kaže igrač Lacija.

Na redu je druga provera...
-Jeste da se radi o pripremnoj utakmici, ali rezultat je uvej bitan i krivo nam je što nismo odigrali barem nerešeno protiv Maroka. Utakmica nam je ipak poslužila da vidimo dobre i loše stvari koje smo radili.Promenili smo sistem igre, treba i malo vremena da sve to „legne“, a bez obzira na poraz bilo je i dosta dobrih stvari u igri. Uglavnom, izvukli smo pouke i idemo dalje, pred nama je novi test sa opet jednom kvalitetnom selekcijom kao što je to bio i Maroko. Nigerija je veoma dobra reprezentacija, mislim da su i bolja selekcija od Maroka i sigurno da nam neće biti lako. Važan nam je rezultat, ali i da se što bolje uigramo za ono što nas očekuje u Rusiji.
Na kraju Lacio, rimski klub ima dobru sezonu...
-Dugo sam u klubu, brojim četvrtu godinu a od te četiri sezone, možda je samo druga bila negativna, ostale tri su jako pozitivne.I ove sezone smo u vrhu, borimo se za plasman u Ligu šampiona u jakoj konkurenciji, a želimo i plasman u polufinale Lige Evrope, rival nam je Salcburg i mislim da možemo stići do završnice - rekao je Dušan Basta.