Понедељак, 12.12.2016

Светлана Билић,српски судија са грбом ФИФА:Волим да разбијам предрасуде

Жене и фудбал представљају омиљене мушке теме противречности. Јед(и)на веза је неисцрпна страст, готово исконска привлачност од Адамове Еве до Барселониног Месија. Мушкарци подједнако својатају и жене и фудбал - љубоморно их чувају као одвојене љубави, које им припадају само зато што су мушкарци...
У овом свету, што тврдоглаво тежи укидања свих неписаних и писаних правила, увелико се десило да су фудбал и жене постали заједнички део мушког света. Лопта ће занавек бити именица женског рода, без обзира на њену величину и шару. Признали то или не, фудбал је мушка игра, која није успела да одоли женама.
- Код нас је и даље сензација када се на терену појави жена која суди мушке утакмице - искрена је Светлана Билић, српски судија са грбом ФИФА, прва жена која је делила фудбалску правду на утакмици наше Супер лиге. - Моја прича је обичан изазов на који сам одговорила: волим да разбијам предрасуде и то је то.
Храбра Светлана једноставно веже косу у реп, дохвати фудбалску заставицу и стане на црту...
- Примећујем да су и наши људи почели да увиђају да није битно да ли је судија мушкарац или жена, већ да ли свој посао обавља савесно и професионално. Корист је за све огромна: мојим ангажманом у највишем степену такмичења у мушкој конкуренцији, показали смо свету и Европи да је ФСС део мисије и визије ФИФА и УЕФА. Моја лична сатисфакција је битна, али не и најбитнија.
Фудбал као забава, или фудбал као професија?
- У мом случају, тренутно, и једно и друго... Отац ми је усадио љубав према спорту, нарочито фудбалу. Бавила сам се разним индивидуалним спортовима, на неком вишем нивоу играла и кошарку, али увек сам знала да фудбал нуди највећи изазов у сваком погледу. Зато сам и одлучила да уђем у ту магију, да покушам да допинесем некој новој димензији популаризације не само женског фудбала, него превасходно жена у фудбалу.
Каква је разлика између женског и мушког фудбала?
- Генерално, нема ту разлике, јер фудбал се: или воли, или се не воли - јасна је госпођица Билић. - Мој посао је да делим правду, а правда је правда - једнака за све.
А, на терену?
- Мислим да је игра жена страснија, искренија, чак и ватренија. Мушкарци умеју да калкулишу, код жена то теже иде. Нема спора да су брзина и покрети играча далеко савршенији него играчица... Просто, то је питање биологије. Али, жене су пожртвованије, што их , по мени, издваја и у обичном животу.
Кажу да жене чешће сањају... А, жена судија?
- Тренутно маштам да будем део судијског тима на Светском првенству у Француској 2019. године, али се не одричем ни Лиге шампиона. За сада, све иде у добром правцу. Мене покрећу изазови, то сам ваљда доказала - поручује Светлана Билић.

ДВА СВЕТА
Свакако да је прворазредно судијско искуство Светлане Билић учешће на Светском првенству У - 20, недавно одржаном у Папуа Новој Гвинеији. Утисци се још слежу, али генерални је импозантан.
- Заиста сам много видела и научила. Била сам помоћни судија у три меча: на отварању шампионата, у трећем колу и у полуфиналном дуелу "два света"... Тако је окарактерисана и најављивана утакмица, у којој је Северна Кореја победила САД (2:1), после велике драме у продужетку. Чаробно искуство, више од фудбала и игре - заувек остаје у памћењу Светлане Билић.